SNABB UTVECKLING

Smidesbolaget i Degerfors växte från sju till 65 anställda och bolaget såldes till Avesta Sheffield år 2000. Då var anläggningen moderniserad och ett fullskaligt ”Steel Service Center” för rostfritt stål, enligt den vision Anders Persson hade.

SKANDINAVIENS STÖRSTA KANTPRESS

1991 investerar Smidesbolaget i ny kantpress – Skandinaviens största. Pressen är 13 meter lång, väger 280 ton och har en presskraft på 2 000 ton.

I samband med investeringen blir Avesta Sheffield delägare till 20 procent i Smidesbolaget. Anledningen var att de förlade bockningen av sin i Degerfors viktigaste produkt – rostfri kemikalietankersplåt – till Smidesbolaget.

VATTENSKÄRNING OCH BÅTBYGGE

Vattenskärning av grovplåt infördes tidigt på Smidesbolaget i Degerfors. Tekniken visade sig passa ett udda projekt, nämligen tillverkning av mallen till Team EFs kappseglingsbåtar för Whitbread Round The World Race 97-98. Kappseglingen bestod av en 51 500 kilometer lång segling i nio etapper; Southampton – Kapstaden – Freemantle – Sydney – Auckland – San Sebastiao – Fort Lauderdale – Baltimore – La Rochelle och åter till Southampton.

Konstruktören i USA, båtbyggarna i Göteborg och vattenskärarna i Degerfors kunde enkelt samarbeta genom att använda sig av det då nya Internet. Ritningar överfördes till maskinstyrningen och mallar till båtarna skars ut. Sedan göts två likadana båtskrov med hjälp av mallarna, en för en båt med kvinnlig besättning och en för en båt med manlig besättning. Extra roligt var att den ena EF-båten vann!

Som de landkrabbor vi är inkasserade vi aldrig vår ersättning, en segling med vinnarbåten!

FOTO: CHRISTOPHE LAUNAY

Entreprenörsanda och okonventionella lösningar har alltid varit ett kännetecken för familjeföretaget. När Gunnar Persson inte fick finansiering att bygga en industrifastighet så placerades maskinerna helt enkelt utomhus.

Bockning av plåt 1973. På bilden syns Per Persson,
bror till Anders Persson, med ryggen mot kameran.
På andra sidan plåten står Roger Andersen, make till
en av Anders mostrar.

Rulla till toppen