ETT NYTT KAPITEL I STÅLVÄRLDEN

År 2000 invigs Proplate Oxelösund  även då känt som Smidesbolaget Oxelösund. Strategin man har i tanken är att utveckla Degerforskonceptet, men med förädling av ordinärt- och specialstål, istället för rostfritt som i Degerfors.

När en verksamhet ska utvecklas på ett nytt ställe ställs frågan på vilken plats man bör vara. Nära hemmet? Nära kunden? För oss blev det strategiska stället i direkt anslutning till råvaran – granne med SSAB i Oxelösund. Verksamheten startade genom köp av ett befintligt bolag, HPJ Stål. En ny fabrik byggdes och invigdes i maj 2000.

GLOBAL SPELARE

Sedan 2000 har verksamheten i Oxelösund kontinuerligt utvecklats, och produktionsområdet har utökats med köp av mer mark och investeringar i nya byggnader och fler maskiner. Personalstyrkan har vuxit från sju personer till dagens 100 i Oxelösund. Idag är anläggningen toppmodern med resurser att leverera produkter av absolut bästa kvalité. Vi servar kunden från plåt till färdig komponent – med skärning, bearbetning, svetsning och målning.

Under vägens gång har namnet Smidesbolaget blivit det mer internationellt gångbara Proplate då en stor del av kundstocken är just internationell – Proplate levererar över hela världen.

KONCERNEN

Genom åren har stålverksamheten alltid varit kärnan i koncernen, men många andra affärsidéer finns och har funnits. Förutom stål- och IT-bolag har koncernen till exempel drivit redovisnings- och revisionsbyrå.

Idag finns utöver Proplate flera bolag i koncernen. Moderbolaget A Persson Affärsutveckling AB samlar koncernens dotterbolag och projekt. Fastighetsbolaget Oxelösundsgösen Fastigheter AB äger industrifastigheterna som Proplate nyttjar. Under 2018 öppnade en helt annan verksamhet, Storemore, i koncernen – en self-storage-anläggning som byggts upp i Kumla av Erik Persson. Privatpersoner och företag hyr förråd och de första byggnaderna togs i bruk med mycket god beläggning redan från start.

VD-ROLLEN UTANFÖR FAMILJEN

BERTIL BACKLUND

Bakom satsningen i Oxelösund stod dåvarande VD för Smidesbolaget i Degerfors, Bertil Backlund. Bakgrunden till Bertils jobb som VD var att han bland annat jobbat som VD för ett stålbolag inom en annan koncern och anlitades av Anders Persson som rekryteringskonsult. Efter ett antal intervjuer av kandidater ringde Bertil en dag till Anders och meddelade: ”Nu vet jag vem vi ska anställa!”. ”Vem?” frågade Anders. Bertil svarade ”Jag tar det själv!” och saken var avgjord.

Bertil var under många år VD för Smidesbolaget i Degerfors och senare styrelseordförande i Proplate Oxelösund.

MAX BJÖRK

Max Björk, VD för Proplate, har en gedigen erfarenhet inom internationell verkstadsindustri. Han började i koncernen som VD i Proplate IT.

– När jag började som VD var Proplate ett steel service center, som i princip enbart skar plåt och i första hand levererade till mindre kunder i Sverige. Idag är skärningen fortfarande en mycket viktig del av verksamheten, men nu har vi hela produktionskedjan innanför grindarna. Dessutom tillverkar vi i mycket större omfattning i specialstål.

Jag har en offensiv internationell strategi där ambitionen hela tiden är att utveckla företaget till en allt mer komplett leverantör av avancerade produkter.

Rulla till toppen