Vår stipendiat golfspelaren Matilda Jonsson är klar för college USA! 

Efter otroliga framgångar i flera internationella tävlingar har Degerfors-tjejen erbjudits en plats med fullt stipendium på University of Georgia.  

– Det är mer än jag någonsin hade kunnat drömma om! säger Matilda Jonsson. 

University of Georgias maskot är en bulldogg.

Att bli värvad till college i USA, och dessutom med fullt stipendium, är en
bedrift utöver det vanliga.

Bakom den bedriften finns en målmedveten, disciplinerad 18-åring från Degerfors som har vigt sitt liv åt golfen.

– Jag började spela när jag var 1,5 år, berättar Matilda. Då fick hon följa med pappa Conny och de äldre bröderna Viktor och Oskar till golfbanan.
– Jag tyckte det såg så coolt ut när brorsan spelade, så jag började swinga och sen har jag fortsatt med det!

Matilda började tävla seriöst i elvaårsåldern, och var uppe på elitnivå som 15-åring. Vid EM i Slovakien 2020 gjorde hon sitt första landslagsuppdrag, i svenska flicklandslaget.

Internationellt genombrott

– Jag var överlycklig, det var min dröm. Det var vad jag hade kämpat för, det var min dröm som gick i uppfyllelse.

Meritlistan har sen dess blivit längre och längre. Ett stort genombrott blev tävlingen Annika Invitational Europe, som är en internationell juniortävling startad av Annika Sörenstam.

En topp tre-placering för Matilda gav henne en startplats i finaltävlingen i Florida, USA i början av 2022. Även där blev det toppresultat – en tredjeplats – vilket gjorde att ett tiotal college kontaktade Matilda. Det blev digitala möten med några av dem, och i april reste hon tillsammans med sin pappa Conny och samarbetspartnern Anders Persson från A Persson Affärsutveckling AB till bland annat Georgia. Där visades de runt på det gigantiska universitetsområdet i staden Athens, fick träffa tränare och mycket mer.

– Jag trivdes så bra! Det var en så positiv atmosfär och jag kände att jag ville tillbaka! – De hade mer än jag någonsin kunnat drömma om – grymma träningsområden, jättebra coachning och otroliga förutsättningar både för golfen och skolarbetet.

Viktig stöttning

Matilda börjar på University of Georgia i januari 2023. Hon kommer att gå ett fyraårigt program och ingå i deras kvinnliga golfteam tillsammans med nio andra tjejer.

A Persson har varit en viktig faktor i Matildas utökade satsning på golfen de senaste åren.  Det började med att Matilda fick ”Smidesmästarens stipendium” på 25 000 kronor år 2021. Därefter har det utvecklats kontinuerligt.

– Att få den stöttningen som familjen Persson ger, och det ekonomiska stödet, betyder otroligt mycket för mig!

– Även min familj har alltid stöttat mig och kämpat tillsammans med mig, men rent ekonomiskt finns inte de förutsättningarna som en satsning på golfen på den här nivån kräver. För att jag skulle komma ett steg till behövdes den här hjälpen som Perssons ger mig.

Anders Persson

Rulla till toppen